Boende - områden

VI har boenden i flera attraktiva områden

Vi erbjuder boende från Fulufjället i söder, via Idre till Grövelsjön i Norr. 

ski, equipment, backcountry skiing
Idre Fjäll - Idres pulsåder

Idre Fjäll skapades av Idreborna för 55 år sedan. De samlades kring en stark tro att deras fjäll kunde bli en plats för skidåkning, semester och upplevelser som gästerna skulle älska lika mycket som Idreborna själva. Än idag finns samma drivkraft, där varje krona återinvesteras i din upplevelse i bygden och där ledorden är Enkelhet, glädje och omtanke. Idrefjäll har aktiviteter som tillgodoser det mesta för att få en trevlig och aktiv semester. Här ligger alla stugor liftnära, som mest några hundra meter från pisten. Boendet ligger på gångavstånd till butiker, restauranger och sporthall.

boy, ski, skiing
Idre Himmelfjäll

Helt nytt skidområde i Idre som är under uppbygnad, vi har ett antal helt nybyggda stugor med alla bekvämligheter. Flera längdspår finns i området bl.a. med kanske det vackraste och tuffaste spåret i hela norra dalarna! Idre Himmelfjäll runt ett panorama öppnar sig när man rundar toppen måste upplevas.

forest, girl, woman
Grövelsjön/Storsätern

Boende med längdspår/vandringsleder på stugknuten lätt att ta sig ut i naturen. Område med stark historik, vandra Linnéstigen eller ta en topptur till Dalarnas högsta fjäll. Långfjällets naturreservat är ett stort (68 000 hektar) område som förutom själva Långfjället omfattar Dyllenområdet och Juttulslätten. Flera av områdets urskogar och myrområden har mycket höga naturvärden. Det är välbesökta fjäll, i synnerhet i anslutning till Grövelsjöns fjällstation och södra Kungsleden. Precis på andra sidan gränsen till Norge ligger Salsfjället. Turen går mestadels på kalfjäll i lättgången terräng. Salsfjället ger en mycket fin utsikt. Samisk kultur:  i Grövelsjön kan man besöka Renbiten, butiken som ligger centralt i Storsätern. De har utsökt samiskt hantverk, samt renkött, älgkött, fjällfisk m.m till försäljning. Självfallet kan man även få hjälp med var man kan se ren. Eller varför inte följa med och uppleva den samiska kulturen på nära håll?

walking boots, work shoes, footwear
Björnliden/Sågbäcken/Lövåsen

Områderna ligger naturskönt med nära till vandrings och tur leder. Dalarnas högsta fjäll Storvätteshågna endast 10 km bort. Landets ålderdomligaste vattendrivna ramsåg finns också inom närområdet. Där träffas vi och gör ett försök att såga på landets ålderdomligaste vattendrivna ramsåg. 400 m att gå. Nära vägen finns en nyare cirkelsåg, driven av en ovanligt stor och häftig tändkulemotor. Det finns solo-sågar, kända från hela världen och speciellt framtagen av uppfinnaren Jöns Olsson från Floåsen.

DIGITAL CAMERA
Idre by/Fjällfotens stugby

Idre är populärt sommar som vinter, nära till skidåkning, golf och fiske i storån och sörälven. Idrefjällens golfbana är en bana som vunnit både kritiska golfjournalister och spelares beröm. Vi erbjuder en vacker och omväxlande bana med fairways som överraskar och som få väntar sig finna i fjällmiljö. Banan som är ritad av Bengt Lorichs innehåller en hel del intressanta och variationsrika hål. Nipfjället är ett långsträckt fjäll vars högsta topp är ”Molnet” på 1191 meter. Där kan man också testa på den beryktade trollvägen.Tillsammans med Städjan (som kanske är Sveriges vackraste fjäll med sitt vulkan liknande utseende) bildar de naturreservat som sträcker sig över Fjätervålen i öster och norrut mot Klutsjövålen. Mellan Nipfjället och Klutsjövålen finns ett vidsträckt vildmarksområde med myrar, sjöar och stora skogar. Idres älvar och sjöar är sedan flera decenium tillbaka välbesökta av fiskare från när och fjärran, tack vare sina fina bestånd med harr och öring.

fly fishing, angling, fishing
Fiskekojor

I Idreområdet har vi flera fiske kojor som vi förmedlar åt länsstyrelsen, några ligger i väglöst land med nationalpark in på knuten och med fina öringar i älven. Idre/Harundsjön med sin storslagna natur måste upplevas ligger inbäddad mitt i fjällvärden. Töfsingkojan. med storåns storöringar utanför kojknuten.